Hoe het is

Onze pedagogische visie is gericht op de ontmoeting met de natuur. Samenwerken met andere kinderen en het ontdekken van je eigen mogelijkheden en interesses - de natuur helpt ons bij alles! We ontdekken samen, bouwen en verzinnen samen, zorgen voor dieren en planten. En leren toevallig veel over alles wat leeft en bestaat.

Kinderen kunnen kiezen of ze meedoen met onze activiteiten, zelf spelen of gewoon lekker in de hangmat liggen. Onze begeleiders lossen je problemen niet op, maar helpen je om dat zelf te doen. Wij vinden het belangrijk dan alle kinderen zich bij ons thuis voelen.Wat we doen
Activiteiten kunnen door begeleiders bedacht worden, maar de Berezonen doen dat elke dag ook zelf. Natuurlijke materialen om te bouwen en vorm te geven zijn overal om ons heen; dat activeert, prikkelt de zintuigen en het oplossingsgericht denken. Ook het leren omgaan met anderen wordt in spel en activiteiten ontwikkeld. We streven naar een zo breed mogelijke ontwikkeling van menselijke vermogens. Dan gaat het zeker niet alleen om het verwerven van kennis, maar vooral ook om ontwikkeling van gevoel voor het sociale en het kunstzinnige en om het oefenen van ambachtelijke en technische vaardigheden.


Wat er goed aan is

We vinden niet alleen mensen belangrijk, maar de hele wereld. Berezoon zorgt ervoor dat de natuur een rol speelt in ons leven; dan ga je er vanzelf van houden en er voor zorgen! Meestal komen Berezoon-kinderen opvallend vrolijk en relaxed thuis. Onderzoek heeft ruimschoots aangetoond dat in de natuur zijn goed is voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Kinderen die veel in de natuur spelen, hebben meer kans om een gelukkig kind te zijn en om een gelukkige volwassene te worden. Dat willen we wel.

Materialen uit de natuur
De kinderen spelen met duurzame, natuurlijke en daarom vaak vrij beschikbare materialen. Alles wat de natuur biedt kan worden gebruikt tijdens het spel. Hierbij staat samenwerking met de natuur voorop. We trekken geen takken van bomen zonder voor de boom te zorgen, we plukken geen bloemen zonder te zien of er nog genoeg bloemen over zijn.


Veiligheid en verantwoordelijheid
Spelen in de natuur betekent speciale aandacht voor veiligheid. Voor alle kinderen van onze BSO wordt het vanzelfsprekend ook zelf verantwoordelijkheid in te dragen; ze kennen en begrijpen onze afspraken en helpen elkaar om zich daaraan te houden. Onze medewerkers zijn extra getraind en we werken om deze reden ook met kleinere groepen dan gebruikelijk, namelijk per 8 of maximaal 10 kinderen 1 medewerker. Als je meer wilt weten over onze manier van werken, neem gerust contact met ons op!

Groen en gezond

Berezoon maakt vanzelfsprekend ‘groene’ keuzes. Zo krijgen de kinderen bij ons biologische en lokale voeding, rijden zoveel mogelijk op stroom naar het bos en composteren we heel veel poep en plas voor ons eigen voedselbos.

Berezoon op het witte doek

In de winter van 2021 maakte het Milieu Café een filmpje over Berezoon, in een cadeautje van een sneeuwbos: